Familien

Slik får du barna til å rydde!

Et hjem er ikke et hjem uten en sjel.

Et hjem med barn kan man ikke forvente et strøkent hus og spør du meg er det ikke hjem hvis det ikke er litt kaos. 

Jeg skulle ønsket jeg kunne komme hjem til et ryddig hus hver dag og stått opp til ryddig kjøkken, men dette er realiteten og jeg klarer ikke – nei, la meg rette meg jeg gidder ikke slite meg ut for at huset skal være plett fritt.

Jeg bruker heller tid til andre ting enn å gå hele dagen å rydde.

En periode hadde jeg et lite eksperiment for meg selv. 

Jeg skulle holde hele huset ryddig i en hel måned. Ja, ihvertfall gangen, stuen, kjøkken, badet og ikke minst passet på at klesvasken var i rute. Jeg klarte det, men etter den måneden var jeg så sliten for jeg var konstant på «vakt» og passet på det perfekte hus. Og da innså jeg at det handler ikke om å ha det mest perfekt og ryddige hjemmet for at det skal være hyggelig. Jeg mistet «mye» tid med barna og for meg selv for jeg var for opptatt å rydde å passe på at alt var perfekt.

Jeg forstod da egentlig at jeg liker det kaoset det gir meg en følelse av et hjem. 

Når det gjelder å få barna til å hjelpe å rydde har det egentlig ikke vært så stor kamp. For når jeg spør om de kan gjøre noe gjør de akkurat det, men det blir stortset ikke gjort noe før jeg spør om hjelp heller. 

Jeg har jo dager der jeg kommer hjem og er kjempe frustrert og sur fordi det er så rotete og ingen GIDDER å rydde, men det er vell bare menneskelig – ikke sant?

Der har dere meg når jeg rydder og vasker!
Jeg MÅ ha musikk også danser og synger jeg for å få energi nok til å gidde å rydde😂😅

Vi har vært gjennom mange runder med lister og oppgaver på hvem og hva som skal ryddes og den listen som fungerte best får dere her.

Vi satt opp alle navnene på listen og skrev  opp oppgaver de skulle gjøre og slutten av måneden hvis alt hadde blitt gjort får de penger eller noe annet. 

Om du bruker et lite A4 ark eller lager en stor plakat eller kjøper deg en tavle du kan skrive på spiller ingen rolle, bare den er synlig og henger lett tilgjengelig oppe på veggen eller kjøleskapet. 

Her ser dere et eksempel på hvordan listen var. 


Legge ryggsekken på rommet.Rydde opp selv etter middag Henge opp jakke og skoene pent på plass
M


A


M


Og slik fortsatte listen, vi tenkte at vi tar det grunnleggende først – rett og slett de enkle tingene vi viste de kunne mestre enkelt uten at det var stress og dette kom i en fin rutine.

Når de enkle tingen var godt innført startet vi med rydde i stuen, kjøkkenet, gå ut med søppel etc. Men da hadde de en uke av gangen på hver oppgave. 

Selvfølgelig gikk ikke alt helt smurt, men stortsett holdt vi koken. Dette er veldig viktig å følge opp konstant for at det ikke skal forsvinne og miste fokus i den daglige hverdagsrutinene og vi mistet litt den noen ganger – igjen helt menneskelig og havne utenfor rutiner av visse årsaker.  

Så dette var vår beste metoden for oss på å ha orden i hjemmet. Rett og slett innføre liste med rutiner. 

Håper dere likte den og gjerne fortell meg hvordan dere klarer og holde et ryddig hjem og fungerende hjem. 

Mitt navn er Randi Therese Bakke og jeg er en 80-modell. Jeg har tre barn og denne bloggen handler om familielivet med tips, triks, mat, hobby og den vanlige hverdagen. Jeg er også forfatter og har gitt ut en julebarnebok og jobber med nye prosjekter.

Legg inn en kommentar